29 Haziran 2016 Çarşamba

Tarot | Savaş Çağman

Spritüel Danışmanlık yaptığım yıllarda Astroloji ve Tarot üstüne çalışmalara girişmiştim. Birçok farklı yol vardı bu bilgide ilerlemek için; Kabala, Hermetik, Taoculuk, Tantra, Samkhya, Eski Mısır Bilgisi, Tasavvuf, Hurufilik ve tabiî ki ŞamanizmYudelove’ı keşfettiğim an, bendeki bu ayrı gibi duran yollar birleşmeye başladı. Eric Steven Yudelove’ın Taoculuk, Kabala ve Şamanizm’i bağlaştıran eşsiz kitapları sayesinde benimde önümde yepyeni ufuklar açılmıştı. Çinli bir bilgenin “Göğün altında bilgelerin yolu birdir” diyordu. Buna benzer şekilde Aziz MartinTüm mistikler aynı dili konuşurlar, çünkü onlar aynı ülkenin sakinleridir,” demesi gibi... Çok doğruymuş. Crowley’den bu yana Batı Simyası, Doğu Bilgeliği ile kucaklaşmaya oldukça hevesli. Bu irfani sistemlerin aynı durumlara başka isim takmak dışında benzer, hatta tıpatıp aynı olduğunu, küçük ayrımlar dışında aynı yollarda yürüdüklerini görmek oldukça ilham vericiydi. Ayrı ayrı çalıştığım Kabala, Hermetik Astroloji, Taocu teknikler, Tasavvuf, Asya ve Amerika Yerel Şamanizm’i ve Tengricilik zihnimde birleştikçe, üzerinde İbrani Harfleri, Astrolojik ve majik işaretler taşıyan Tarot’un da bu bilgi birikimine işaret ettiğini fark ediyordum. 
Spritüel Danışmanlık yaptığım yıllarda, çeşitli okuyucular ve yorumcularla da karşılaştım. Ne yazık şunu söyleyebilirim ki bu kişilerin birçoğu psikolojik tahminleri, gelecek tahmini olarak sunan şarlatanlardı. Bazıları öngörü yeteneklerini bilgiyle birleştiremeyen, bu işin mesleki deformasyonu içinde yıpranan kişilerdi. İstanbul’un sayılı mekânlarından birinde, o mekânın en isimli spritüel danışmanının benden gelip tarot kartlarının anlamlarını soruşunu hiç unutmuyorum...
Tarot Kartları, Türklerin olcay dediği fal çubukları, ok, çeşitli kemikler, harf ya da kutsal kitaplardan bakılan fal, kahve veya çayla oluşan izlerden bakılan fallar ve burada upuzun bir liste yapacağımız kadar çok çeşitli yöntemin temeli aslında aynıdır; rastlantı ve bunu bilgiyle, sezgilerle okumak. 
Danışanın sorularına bu izler, rastlantı ile seçilen cisimler ile bir yanıt aranmaktadır. Astroloji ve Hermetizm’e aslında bir taksonomi, yani bir bilgi düzenlemesi, istatistik olarak bakma eğilimindeyim. Göğün altında her şeyi birleştiren ve tasnif eden Hermetik; yıldız, bitki, hayvan, renk, nota, sayı, burç, takvim günleri, elementler, günler ve birçok başlıkta bu bilgiyi listelerle düzenler. 
Örnek verirsek; Ay, Yengeç Burcu’nu yönetir, bitkisi nilüfer, hayvanı istiridye, evcil hayvanı kedi, sebzesi salatalık, çiçeği şakayık, günü pazartesi, dönemi haziran sonu temmuz başı, madeni gümüş, şekli iki paralel çubuk ve ikililer, sayıları 2, 81, 91, rengi gri ve beyaz, notası Mi, makamı mi minöre denk gelen makamlar şeklinde sıralanabilir... Tarot’ta Ay işareti taşıyan kartlar yukarıda sıralanmış herhangi bir bilgiye kolaylıkla işaret etmektedir.
Bilgiden ürken bir toplum olmayan Eski Türkler’de, Irk Bitig denilen kehanet kitaplarını yorumlayan Kamlar vardı. Onlar, her biri alegorik muhteşem şiirler olan metinleri atılan olcay tahtalarının rastlamsal olarak yan yana gelişine göre kitaptaki ilgili bölümü yorumlamaktaydı. Irk Bitig’lerdeki şiir halindeki simgesel bilgi Tarot’ta resimsel bir halde bulunmaktadır. 
Tarot Falı diye bir şey aslında yoktur; bunun adı Tarot Okuması’dır. Çünkü Tarot bir kehanet sanatından çok bir yorumlama sanatıdır. Tarot okumaları yerine kendimi daha çok Tarot Eğitimi ve bunun hakkında yazılar yazmaya yönelttiğim şu sıralarda birçok öğrencim de oldu, olmaya devam ediyor. Onların öncelikle akıllarını açmaya çalışıyorum. Enerji Çalışması, Ruhsal Danışmanlık veya Hayat Koçluğu pespayeliği altında Kadim Bilgi’lerin Amerikan tarzı bir seminere dönüştürülmesini esefle izliyoruz. Kundalini bilmeyen ve bunu çalışmamış Enerji Terapistlerine, Astroloji’den anlamayan Psişik Astroloji Danışmanlarına, iki kurda Reiki Master olduğunu iddia edenlere rastlıyoruz.
Sıkı sıkı Tarot’dan korkulması gerektiği bir öğrencime defahatla tekrar edilmiş. Henüz bu konuya yeni başlayan öğrencim oldukça demotive ve bu konudan çekinir halde bana geldi. Gematria, Esmalar, Virtler, Mantralar, Enerji ile çalışmanın tehlikesi ne kadarsa bunun tehlikesi de o kadardır. Tabiî ki ateşe elimizi uzatmadan eldiven giyeriz, ama “eldiven o da ne ki?” diyen kişilerden ne yardım alabilirsiniz. Öğrencimle sohbetimin bir yerinde aklıma yer eden bir tespitte bulundu “Diyetisyene gidip bir rejim listesi alırken, diyetisyenimin çok kilolu olduğunu görünce ne hissedersiniz? Aynını hissettim...
Bilginin bu kadar küçümsendiği, cahil cesaretinin yüceltildiği bir ülkede bunlara şaşırmak abes bence... Şaşırmakla zaman kaybetmek yerine kendi bahçemize bakalım, onu ekelim, güzel tohumlar yetiştirelim.
Dediğim gibi Tarot Falı değil Tarot Okuması vardır; Mısır’da köle olan Yahudi’lerin Exudos sırasında başka diyarlara götürdükleri o Ezoterik Bilgi’nin hemen tüm işaretlerini taşır. Evren modeli Hayat Ağacının ve Olam denilen evrenlerin simgeleri de onda mevcuttur. Tarot zamanla, fizyonomiyle, burçlarla, zamanla, sağlıkla ilgili ipuçları taşır.  Danışanlarımın bana hayretle “Nasıl bildin?” dediğinde verdiğim yanıtı burada yineleyebilirim; “Ben sadece okudum”… Umarım Tarot bu şekilde anlaşılır, uygulanır ve ilham olur…