23 Haziran 2016 Perşembe

Maniheistler’de Günlük İbadet | Savaş Çağman

Maniheizm, 10ncu yüzyılda Uygur Hanlığı tarafından kitlesel olarak kabul edilmiş bir eski Türk dini. Kurucusu Mani’ni eşsiz hayatı, ayrıca bir okuma yapmaya ve bu konunun meraklıları için bir kez daha sunulmaya değer. Ama nasıl bir ibadetleri var bunun için küçük bir yazı yayımlamak istedim. Maniheist Kilise’nin ilk kez çağdaş Türkçe’de yapılmış çevirisi... 

Standart Dua Zamanları / Merkez Maniheist Tapınağında Uygulandığı şekilde;
İlk Dua: Güneş'e bakarak, Güneş doğarken yapılır.
İkinci Dua: Güneş'e bakarak, sabah saat 09:00'dan önce, sabah yemeğinden sonra yapılır.
Üçüncü Dua: Güneş'e bakarak, saat 09:00'da yapılır.
Dördüncü Dua: Güneş'e bakarak, 12:00'de yapılır. 
Beşinci Dua: Güneş'e bakarak, 15:00'de yapılır. 
Altıncı Dua: Güneş battıktan sonra Ay'a bakarak yapılır.
Yedinci Dua: Ay’a bakarak, güneş battıktan sonra üç saat sonra, saat 21:00 veya 22:00 civarında yapılır. 

Suyla Hazırlık: 
Yalnız bu amaç için tahsis edilmiş bir hazne kullanarak, akan su ile eller, kollar ve yüzünüzü yıkayın, gece gündüz Güneş ve Ay karşı karşıya ayakta olarak duayı yapınız.
1 Defa Ayakta: 
Her gün, inancımızın bize buyurduğu gibi, Rab’a dualarımızı yönlendirdik, Azamet’in Pederi’ne, Güneş ve Ay’ın yönüne, Kutsallığın Ruhu’nu överiz biz, Yaşayan Ruh’u, ve onun Beş Oğlu’nu, tüm Buda’ları, bütün özenimizle ve samimi kalbimizle. Güneş ve Ay bizim yolumuzdur, kapısına doğru yürüdüğümüz varoluşlar dünyasındaki Işığın Krallığının.
1 Defa Secde Ederek:
Abba d'Rabbuta için. Sana hamd olsun, Cennet’in Kralı, Azamet’in Babası, Kutsal Barış ile oğullarının ve kızlarının besleyen, sen kutlu olan, Evrenin Kralı. Amin.
İmma d'Khaya için. Sana hamd olsun, ey Kutsallığın Ruhu, Gerçeğin Annesi, Kutsal Gerçek ile oğullarının ve kızlarının besleyen, sen kutlu olan, Büyük Avutucu. Amin.
Rukha Khaya için. Sana hamd olsun, ey Yaşayan Ruh, Kutsal Öğretin ile oğullarının ve kızlarının besleyen Işığın Oğlu, sen kutlu olan, Işığın Kaynağı. Amin.
Mar Mani için. Sana hamd olsun, Ey kutlu olan Işığın biriciği, Mani, ışığın kaynağından ve hayatın dalından olan, bizim avutan rehberimiz, sen şifa getiren güçlü bir ağaca benzersin. Sen kutlu olan, Kutsal Peygamber. Amin.
Kutsal Budalar için. Sizlere hamd olsun, ey siz biricik Aydınlanmış Olanlar, bu karanlık dünyada adanmışları denge ve anlayışla besleyen Merhametli Varlıklar, amin ve amin...


Copyright 2012, 2013 United Manichaean Assembly.
http://manichaean.org/