29 Haziran 2016 Çarşamba

Çakralarla Çalışmak | Savaş Çağman

Bedende akan ve bizi evrenle birleştiren enerjinin birçok kültürde farklı isimleri vardır; Taocular buna Qi (Çince bu kelime Çi olarak telaffuz edilir) demektedir, Hindistan’da ismi Kundalini’dir. Bu, enerji bedende belli bölgelerde yoğunlaşır; Hindu Mistisizminde, Samkhya-Yoga uygulamalarında 7 adet kabul edilen, çakra noktaları denilen, girdap şeklinde devinen enerji bölgeleridir. Bedenimizde omur çizgimize paralel uzanan bu enerji bölgelerine odaklanarak yapılacak renk, ses ve niyet çalışmalarının kökleri Şamanizm, Taoculuk, Samkhya, Hinduizm, Caynacılık, Sih DiniBudizm'e dek uzanmaktadır. Kısaca bu çakralarla yağılacak ses, renk ve imajinasyon çalışmalarını kısaca anlatalım;

Kök Çakra – Muladhara: Kök Çakra, kuyruksokumunda, üreme organları ve makat arasında bulunur. Samkhya ve Hermetik öğretilerde, özellikle Pythagoras’ın ses sistemine göre, Kök Şakra Ay yönetimindedir ve sesi Si Bemol (Bb) sesine denk düşer; eski sistemde bu nota tizlik-pezlik skalasında 228, 456, 912 Hz olarak ölçülebilir. Hermetik sistemde bu çakra Mi (E) sesine denk gelmektedir ki aynı sesler 4’lü ve 5’li uygulara denk gelmektedir. Kök Çakra’nın Uzakdoğu’da matrası Lang sesidir. Bu Samkhya’da Lam mantrasına denk gelir. Bu çakranın rengi Kırmızı’dır. Ses ve renklerin bu çakra ile etkileşime geçirilmesiyle cinsel organlar, kan, kemik, hücreler ve böbreküstü bezleri etkilenmektedir. Özellikle bu çalışmalarda adrenalin salgısı da denetlenebilir.
Göbekaltı Çakrası – Swadhistana: Bu çakra göbeğin alt kısmındadır. Samkhya ve Hermetik öğretilerde, özellikle Pythagoras’ın ses sistemine göre, Göbek-Sakral Çakrası Merkür yönetimindedir ve sesi Mi Bemol (Eb) sesine denk düşer; eski sistemde bu nota tizlik-pezlik skalasında 303, 606, 1212 Hz olarak ölçülebilir. Hermetik sistemde bu çakra Si (B) sesine denk gelmektedir ki aynı sesler 4’lü ve 5’li uygularının augmented aralıklarına denk gelmektedir. Göbek Çakrası’nın Uzakdoğu’da matrası Vang sesidir. Bu Samkhya’da Vam mantrasına denk gelir. Rengi turuncudur. Bu notalar ve renklerle çalışıldığı zaman karaciğer, dalak, bağırsaklar, böbrekler, mesane, kan dolaşımını etkilemek mümkündür. Bunun yanında cinsel salgı bezleri de bu çakra tarafından uyarılabilir.
Göbek Çakrası – Manipura: Bu çakra göbeğin iki parmak üstündedir, diğer ismi de Solar Plexus olarak geçmektedir. Samkhya ve Hermetik öğretilerde, özellikle Pythagoras’ın ses sistemine göre, Göbek Çakrası Venüs yönetimindedir ve sesi Fa Diyez (F#) sesine denk düşer; eski sistemde bu nota tizlik-pezlik skalasında 182, 364, 728 Hz olarak ölçülebilir. Uzakdoğu’da matrası Rang sesidir. Bu Samkhya’da Ram mantrasına denk gelir. Rengi sarı’dır. Bu çakra ile dalak, karaciğer, safra kesesi, sinir sistemi, pankreas etki altında bırakılabilir. Bunun yanında pankreas salgısı ile de ilgilidir.
Kalp Çakrası – Anahata: Bu çakra, gövdenin ortasında, kalp dolaylarındadır. Samkhya ve Hermetik öğretilerde, özellikle Pythagoras’ın ses sistemine göre, Göbek Çakrası Güneş yönetimindedir ve sesi Do (C) sesine denk düşer; eski sistemde bu nota tizlik-pezlik skalasında 128, 256, 512 Hz olarak ölçülebilir. Uzakdoğu’da matrası Yang sesidir. Bu Samkhya’da Yam mantrasına denk gelir. Rengi yeşil’dir. Bu çakra doğrudan kalp, ciğerler, kan dolaşımnı etkiler. Bunun yanında timüs bezini ve bu organın salgısını etkilemektedir. Negatif enerji ve üzüntülerin timüs bezinde toplandığı da birçok kültürdeki yas ayinlerinde göğse vurulması şeklinde karşımıza çıkar.
Boğaz Çakrası – Vishuddhi: Bu çakra, boğazın ortasındadır. Samkhya ve Hermetik öğretilerde, özellikle Pythagoras’ın ses sistemine göre, Göbek Çakrası Mars yönetimindedir ve sesi Sol (G) sesine denk düşer; eski sistemde bu nota tizlik-pezlik skalasında 192, 384, 768 Hz olarak ölçülebilir. Uzakdoğu’da matrası Hang sesidir. Bu Samkhya’da Ham mantrasına denk gelir. Rengi mavi’dir. Bu çakranın etkilediği organlar: ense, boğaz, troid ve paratroid bezleridir.
Alın Çakrası – Ajna: Bu çakraya Üçüncü Göz Çakrası da denir ve alnın gerisinde, iki kaşın ortasında, burun kökündedir. Samkhya ve Hermetik öğretilerde, özellikle Pythagoras’ın ses sistemine göre, Alın Çakrası Jüpiter yönetimindedir ve sesi Re (D) sesine denk düşer; eski sistemde bu nota tizlik-pezlik skalasında 144, 288, 576 Hz olarak ölçülebilir. Uzakdoğu’da matrası O-o-o-o sesidir. Bu Samkhya’da Om mantrasına denk gelir. Rengi çivit mavi’dir. Bu çakra’dan etkilenen organlar: gözler, beyin ve hipofiz bezidir
Taç Çakrası – Sahasrana: Bu çakra kafatasının en üst noktasındadır. Samkhya ve Hermetik öğretilerde, özellikle Pythagoras’ın ses sistemine göre, Taç Çakrası Satürn yönetimindedir ve sesi La (A) sesine denk düşer; eski sistemde bu nota tizlik-pezlik skalasında 216, 432, 864 Hz olarak ölçülebilir. Uzakdoğu’da matrası M-m-m-m sesidir. Bu Samkhya’da Ogum Satyam Om mantrasına denk düşer, genelde sessiz meditasyonda açılır. Rengi mor’dur. Bu çakra’dan etkilenen organlar: beyin, sinir sistemi ve epifiz bezidir.