17 Kasım 2021 Çarşamba

Üç Kuruş Üstüne Üç Kuruşluk Mağdur Edebiyatı | Savaş Çağman

On bir gün önce, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purcu, mecliste, basın kürsüsünde, 1 Kasım 2021 tarihinde SHOW TV’de başlayan Üç Kuruş isimli dizi hakkında, zehir zemberek bir açıklama yaptı. Konuşmasında “Atatürk Milliyetçiliği çatısı altında, hepimiz farklı etnik kimliklerle devletimizi, ülkemizi oluşturduk ne güzel. Farklı mozaikler, farklı kültürler ve renkler Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturmuş. Biz de Romanlar olarak bundan gurur duyuyoruz… Yalnız biz ülkemizi bu kadar seviyoruz, vatanımıza bu kadar bağlıyız, milliyetçiyiz, ya bizi niye bu kadar dışlıyorlar, niye ön yargıya maruz bırakıyorlar, niye ötekileştiriyorlar? Ya bu dizi, bir izleyin bu Üç Kuruş dizisini, küfür var, Romanlarla ilgili aşağılanmadık mesela kalmadı ya? Bunu RTÜK izlemiyor mu? Bakın dizide neler var? Bir mafyavari başrol, Roman mahallesinde çekiliyor dizi. Hep Roman hayatı ve Roman’lar tanıtılıyor dizide güya. Ama başrol mafyavari elinde bıçak var, onu birinin boğazına dayıyor, birinin bacağına dayıyor, küfürler bin parça, Çingene nokta nokta nokta diye geçiyor. Çingene demek hani suçtu? Ülkemizde Çingene terimi suç... Biz Rom’uz, Romanız yani. Resmi adımız bu, Avrupa Konseyi’nde, Avrupa Parlementosu’nda, Birleşmiş Milletler’de adımız ulusal terimlerde Rom olarak geçiyor, Hindistan Kökenliyiz…”

Konuşma böyle devam ederek gelişiyor. Kutlu olsun, tebrik ederim herkesi, Türkiye’de diğerleri yetmezmiş gibi bir de Çingene Milliyetçiliği ile karşı karşıya kalacağız artık. Öncelikle Çingene, Türkçe bir sözcüktür. Her halk diğer halka kendi dilinden isim verir. Çeçenler kendine Naxghvo der, şimdi artık Çeçenlere Naxghvo mu dememiz gerekiyor bu beyefendinin tezine göre? Arnavutlar kendine Shqiptar diyor, şimdi artık Arnavutlara böyle mi sesleneceğiz? Gürcüler kendine Kartvel der, şimdi artık Gürcülere Kartveli mi diyeceğiz? Ermeniler kendine Hay der, şimdi artık biz bu ismimi kullanacağız? Benim dilimden bir sözcük keyfiyetle nasıl yasak olabilir? Bu konuşmanın yapılmasına kim, nasıl izin veriyor?

Her halk kendi kültürünü geliştirme, kendi dilini konuşma hakkına tabidir ki sahip. Benim dilimde o halka Çingene denilir, bu bir aşağılama neden olsun? Türkiye’de Çingene Halkının büyük sorunlar yaşadığını, yok sayıldığını tabi ki biliyoruz. Elemle kınanması lazım; kültürlerini yaşatma ve geliştirme hakkına sahipler, bu ülkenin her etnik grubu gibi. Burada bir sorun yok. Sorun şu, Sayın Özcan Purcu, sizin halkının içinde küfreden yok mu, illegal yola soyunan yok mu? Her halkta iyi insanlar var, kötü insanlar var; bunun o toplumla ne ilgisi var? Yani hiç mi yaşamadık, görmedik; İstanbul'da ben Ömerhayyam’da oturdum, Çingene komşularım oldu; çok iyileri vardı, berbat olanları vardı, sohbet edeni de oldu, birlikte müzik yaptığım da oldu, evimde arkadaşımın bilgisayarını gasp edeni de oldu. Bu nasıl bir ırkçılıktır ki Çingeneler çok iyidir diyebiliyorsunuz, bu soyla nasıl gelebilir? Hak savunurken bu nasıl bir ırkçılık propagandası? Her toplum ne kadar iyiyse Çingene toplumu o kadar iyi? Veya o kadar kötü? Çingene sadece bir halkın Türkçe adı, aşağılama falan değil. Bu sözcük yasaklandı diyerek o kürsüden benim dilime nasıl müdahale hakkı görüyorsunuz? Size baskı yapanlarla aynı duruma düşmüyor musunuz? Eh oldu olacak paraya da siz mutlu olasınız diye sipali diyelim olur mu Sayın Özcan Purcu? Bilir misiniz o kolayca itham ettiğiniz dilin atası Eski Türkçe’de düşman kelimesi yoktur, siz ötekiden bahsetmeden önce dilinizdeki Gace kavramını bir irdeleyin lütfen. Kimin kimi niye dışladığını da bir oturun düşünün ve elinizi Türkçe’den çekin, kendi öz diliniz Kalderaş hakkında cümle kurun.

Ne yazık sayın okuyucu Milliyetçiliğin hiçbir biçimi, hiçbirimizin işine yaramaz; tüm kültürleri, kompleksiz, yan yana kutladığımız bir ülke için bu tarz çıkışlara duyarlı olmak gerekiyor. Ben etnik romantizme kapılmış biri değilim, insanın güzelliği olan ve yarattığı her kültüre eşit olarak hayran biriyim ve kendi öz kültürüme de sahip çıkan biriyim; herkes kendi kültürü, kendi dili hakkında tümce kursun ve elini Türkçemden çeksin… Mağdur her zaman haklı değildir ve bu dünya, güç mağdurların eline geçince ne kadar zalim olurlar çok iyi hatırlar, sizin de hatırlamanız dileğiyle…